2007 VI GRÄVER BREDBAND

Efter många års pendlande mellan hopp och förtvivlan är nu bredbandsprojektet snart i hamn. Projektet är ett samarbete mellan byarna Bissjön, Broänge, Gärde, Hökmark, Mångbyn och Bodan. Det drivs som ett byakraftprojekt med Botnia IT som entreprenör och Skellefteå Kraft som huvudman.

I början av december 2007 var i princip allt arbete som byarna skulle göra själva färdigt. Nu väntar vi på att Botnia IT ska få sin del klar. Planerad driftsstart v11/2008.

EN ELOGE till alla de som kämpat för att få klart detta i Hökmark. Ni har gjort ett fantastiskt arbete! Ingen nämnd, ingen glömd. Nu väntar vi bara på att få ”gå cyber”.

TJUVSTART.
Grävstart skulle enligt planen ske måndag 20 augusti 2007 kl. 07.00, men inte lyckades vi vänta till dess… Redan på lördag förmiddag såg det ut så här. Ingen konst när det finns grävproffs i byn! Hela helgen pågick ett febrilt arbete av ett stort gäng entusiaster.

fiber1.jpg

fiber2.jpg

FÖRSTA OFFICIELLA SPADTAGET.
Så kom då dagen då det första spadtaget officiellt skulle tas. Start på Backen i Västra Hökmark. Första timmarna kom vi inte så många meter p.g.a mycket sten…

fiber3.jpg

…men när vi passerat krönet och kommit ut på åkermark kunde grävaren plöja ner slangen i stället och då började det gå med en väldig fart.

fiber4.jpg

På bilden är det två slangar som plöjs ned. Som mest hade vi åtta slangar samtidigt att hålla reda på.

NATTPATRULLEN.
All plöjning och grävning längs huvudsträckorna blev i princip klara under veckan. Med hjälp av nattpatrullen under två kvällar är nu även slang ingrävd till alla hus. Två brunnar är på plats. Nu väntar dragning av fibern.

fiber5.jpg

BISSJÖN I FULL GÅNG.
fiber6.jpg

OCH SEDAN KOM TUREN TILL ÖSTRA HÖKMARK.
Där det gick med en rasande fart. I dag 27 september görs återställning och fyllning av några gropar klart. Sedan är det klart att börja dras fiber.

fiber7.jpg

fiber8.jpg

UTPLACERING AV BRUNNAR OCH KU-PÅLAR.
Totalt nio brunnar finns nedgrävda i Hökmark. Vi själva har placerat ut sex stycken, De andra tre blev utplacerade när elnätet grävdes ned häromåret.

I anslutning till varje brunn placeras en kabelutsättningspåle som ska visa var brunnet är placerat i förhållande till pålen. Många idéer fanns om hur dessa pålar skulle märkas. Till slut blev det ändå fel på några :-).

FIBERDRAGNING.
När all slang grävts/plöjts ner i backen skulle så fibern dras in i slangen. Fiberkabeln kom på en stor rulle. Ett snöre sögs in i slangen med dammsugare. Fibern bands fast i snöret och sedan var det bara att dra…

drag1.jpg

drag2.jpg

drag3.jpg

Tack Ella-Marie för att vi fick en fikapaus!

drag4.jpg

Hohooo slangen, var äääääär duuuuu???

drag5.jpg

HUSGENOMFÖRINGSKUNGEN!
Efter kursen i husgenomföring var det dax att borra, föra in fibern genom väggen och göra klart in till alla fastigheter. Webmaster dristar sig till att enhälligt utse Jan-Erik Johansson till husgenomföringskung. Han gjorde ett enastående arbete med planering och genomförande tillsammans med sina duktiga lagkamrater.

klart.jpg

RASKT HOPP I TIDEN.
brunn1.jpg

Nu är vi i november 2007. Skellefteå Kraft har gjort en inspektion och kommit med besiktningsprotokoll. Vi kan stolta meddela att det inte var mycket från Hökmark i det protokollet. Några ku-pålar felmärkta. Pilar hit och dit… Samt lite finjustering av återställningen längs gamla rikstretton. Snabbt åtgärdat och sedan skickades bildbevis till Botnia IT. Under tiden hade vintern anlänt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s